En başından beri söyledik ya işte güneş hayallerimiz miktarınca faydalanabileceğimiz müthiş bir enerji kaynağı. Güneş fırını ise belki de güneşten faydalanmanın ilk tekniklerinden birisi tabii ki teknik anlamda. Zira daha önce hamurların kızgın taşlarla pişirildiğini de duymuştuk. O taraf tarihin konusu olduğundan hiç girmeyelim. İlk güneş pişiricisini 1767 yılında İsveç’li bir doğa bilimcisi Horace de Saussure’nin yaptığı söylenmektedir.
Çalışma prensibi oldukça basit. Kapalı bir kutu içerisinde bulunan pişirme kabına ve pişirme haznesine maksimum miktarda güneş ışığı yansıtarak ışığı ısıya çevirmek ve bu ısıyla da yemeği pişirmek.
Kendi teknik becerinize, imkânlarınıza, gereksinim ve kısıtlamalarınıza bağlı olarak farklı tip ocaklar yapabilirsiniz. Ben de henüz yapmadım ancak kutu tipi fırınlardan yapmak istiyorum.
Peki, ocak yaparken nelere dikkat etmeli? Şöyle sıralayalım;
Maksimum ışını pişirme kabına gönderecek tasarımı kullanmalısınız, Yansıtma verimi yüksek olan yansıtıcı kullanmalısınız, Birleştirme malzemesi olarak kullanacak kimyasallar yüksek sıcaklığa dayanıklı olmalı, Pişirme kabının olduğu bölüm yalıtımlı olmalı, Kabınız ısıyı absorbe etmesi için koyu renkli olmalı, Pişirme oldukça uzun zaman alacağı için siz de sabırlı olmalısınız.
Ayrıca bu işi yapanlar olayı baya genişletmişler ve solar cookers network ve solar cooking international diye organizasyonlar kurmuşlar. bu sayfada da detaylı olarak fırının yapımı anlatılmış
Afiyet olsun…